11 Temmuz 2013 Perşembe

Kumandalı araba tamiri ve yedek parça temininde dikkat etmeniz gerekenler

Kullandığınız araç ister oyuncak sınıfı bir uzaktan kumandalı araba olsun, ister hobi sınıfı bir “RC araç” olsun, bir süre sonra bozulan, kırılan parçalar olacaktır. Aslında oyuncak sınıfı araçlar hobi sınıfı araçlardan daha dayanıklılar (bunu biraz da yavaş gitmelerine borçlular). Ama hobi sınıfı RC araçlarda illa ki bir bozukluk, bir problem olacaktır. Özellikle de hızlı sürmeyi, sağdan soldan hoplatmayı seviyorsanız. Dolayısıyla yedek parçaya, tamir yapmaya ihtiyacınız olacak. RC arabaların dünyasına yeni girenler için bu konularda birkaç tavsiyemi paylaşmak istedim.

Kumandalı aracınızı satın almadan önce

“Bu hobi, pahalı bir hobi.” Bunun söylendiğini duymuşsunuzdur belki. RC araçların fiyatları 200 TL’den başlayıp inanılmaz rakamlara kadar gidebildiği için buna hak vermemek elde değil. Dolayısıyla kumandalı araba alırken tipine ya da markasına göre rastgele karar vermeyin. Beğendiğiniz arabanın görünüşü çok güzel de olsa, ya da markası “en iyisi” de olsa, modelin incelemelerine ve kullananların yazdıkları yorumlara internetten bakın. Bazen iyi markalar bile sorunlu araçlar üretebiliyorlar. Hatta bazen incelemeler olumlu görüş bildirirken, kullananların yorumları aksini söyleyebiliyor. Örneğin UltimateRC’den meşhur Jang, Himoto Mastadan/Centro modelini incelediğinde çok dayanıklı olduğunu söylüyordu. Ama yorum bırakan pek çok kişi kırılan parçalardan bahsediyordu. Ben de Model Araba Delisi’nde yazdım: O kadar da dayanıklı değil. Yani, mümkün olduğunca çeşitli incelemelere ve yorumlara bakmanızı tavsiye ederim.



Aracınızı satın almadan önce yapmanız gereken bir şey daha var. Aracı beğendiniz, yorumlar da iyi. Yine de, eğer bir şey ters giderse, yedek parça bulabilecek misiniz? Başta da belirttiğim gibi, oyuncak sınıfı kumandalı arabalar hem yavaş gittikleri için, hem dayanıklı malzemeden yapıldıkları için, hem de görece ucuz oldukları için kırılıp bozulmaları zor ve bozulsalar da tamir etmekle uğraşmak yerine yenisini almak daha mantıklı. Ama hobi sınıfı araçlar daha pahalılar, daha karmaşık yapıya sahipler, daha hızlı gidiyorlar ve daha hassaslar. Bu yüzden eninde sonunda RC arabanızda bir şeylerin hasar görmesi kuvvetle muhtemel.

Bunlardanistiyorum, topmodels, promodelhobby ve benzeri sitelerden satın almak istediğiniz aracın yedek parçasının bulunup bulunmadığını kontrol etmenizi öneririm. Piller, şarj aletleri, motorlar ve servolar bulunabiliyor mu? Aracınıza tam olarak uygun yedek parçalar stoklarda mevcut mu? Örneğin Himoto’ya uygun piller Bunlardanistiyorum’da var, ama dogbone denilen yedek parçasını promodelhobby’den bulabildim. Kimi zaman bir markanın/modelin parçaları başka bir markaya/modele de uygun olabiliyor.

Bazı araçlar daha kolay tamir edilebilirken, bazıları daha zor ve masraflı olabiliyor. Mümkün olduğunca standartlara uygun parçalar kullanan modeller alın. Bir de, bazı ucuz modellerde bozulan parçaları tek tek değiştirmek mümkün olmayabiliyor. Birkaç parçayı bir araya getiriyorlar, 20 liraya çözülebilecek problem için 100 liralık parça satın almanız gerekebiliyor.



Benim tavsiyem oyuncak sınıfı kumandalı araçlardan hobi sınıfı daha profesyonel araçlara geçiş yapacaksanız öncelikle ucuz modellere bakın. Gidip adi bir araba alın demiyorum elbette. Ama uygun fiyatlı, parçası bulunabilen, dayanıklılık konusunda fazla olumsuz yorum almamış bir aracı seçin. Neden? Çünkü bu ilk arabanız da bozulacak, bozulduğu zaman tamir etmek isteyeceksiniz ve bir şeyleri yanlış yapacaksınız. Tamir ederken öğreneceksiniz. Eğer pahalı bir araç alırsanız, yedek parçalarıyla birlikte yapacağınız masraf iyice artacak. Ucuz bir araç alırsanız, tamir edeceğim diye iyice bozsanız bile kaybınız çok fazla olmayacak. Daha sonra daha profesyonel araçlara geçtiğinizde de tecrübeli olacaksınız.

Bir şey daha. Hani yorumları okuyun demiştik ya, yorumlarda bazen sıklıkla kırılan parçalardan bahsedilir. Eğer böyle bir şeye rastlarsanız, RC arabanızı sipariş ettiğiniz yerde de bu yedek parça satılıyorsa, arabanızla birlikte sipariş etmenizi öneririm. En azından vereceğiniz kargo ücretine bu parça da dahil olur. Yoksa iki ufak parça için 8 lira kargo ücreti vermek zorunda kalıyorsunuz.

Kumandalı aracınızı kullanırken

Şu kullanma kılavuzlarını pek okumayız ama size ilk tavsiyem bunu yapmanız olacak. RC aracınızı tanıyın. Parçalarını öğrenmeye çalışın. Aracınızı kullanırken de dikkatli kullanın ve engebeli bir zeminde kullanıyorsanız ara sıra elinize alıp aracın durumunu mutlaka kontrol edin. Yerinden oynayan bir parça var mı? Gevşeyen bir vida var mı?

Eğer aracınızın parçalarını kaybetmek istemiyorsanız otların arasında ya da hava kararırken çılgınca kullanmamanızı tavsiye ederim. Otlar ve karanlık, ne alaka? İkisi de küçük parçaların kaybolup gitmesi için müthiş fırsatlar sunuyor. Elinizde fenerle gece karanlığında dolaşıp durmak istemezsiniz herhalde.



Kumandalı aracınız için yedek parça sipariş ederken

RC dünyasına girdiğiniz zaman göreceksiniz ki kumandalı araçların parçaları zor bulunuyor ve pahalı satılıyor. Bu hobi ABD’de de pahalı bir hobi, ama Türkiye’deki fiyat farkı yüzünden iyice lüks sınıfına girmeye başlıyor. Yine de RC aracın kendisine bu kadar para verince “iki plastik parçası için 20 TL vermek” insana çok görünmüyor.

Diyelim ki kumandalı arabanızın bir parçası kırıldı. Öncelikle parçayı bulup yerine tekrar takıp takamadığınızı kontrol edin. Takılıyorsa sorun yok. Ama kırık ya da kayıp varsa parçanın yenisini sipariş etmeniz gerekebilir. Ama bir dakika! Acele etmeyin. RC araçların parçaları hep birbirine benzese de milimetrik farklardan dolayı uyumsuzluk gösterebilirler. Hangi parçanın değişmesi gerektiğini, bunun seri numarasını, özelliklerini, kaç milimetre olduğunu falan genelde aldığınız markanın sitesinden bulabilirsiniz. Örneğin Himoto Centro’nun dogbone denilen parçasını kaybettiyseniz, Himoto’nun internet sitesinden Centro modeline girip, “spare parts” bölümünden bunu öğrenebilirsiniz.

Ayrıca Türkiye’de yedek parça bulabileceğiniz birkaç online mağaza var. Farklı farklı mağazalara bakıp fiyatları karşılaştırmanızı öneririm. Sipariş verdiğiniz parça geldikten sonra da paketi kargo görevlisinin önünde açıp doğru ürünün gelip gelmediğinden emin olmanızı tavsiye ederim.

Kumandalı aracınızı tamir ederken

Tamir işleminden önce kullanma kılavuzunu açıp hangi parçayı değiştirmek için hangi vidaları sökmek gerektiğine bir bakın. Beş dakikadır boşu boşuna vida çevirdiğinizi anladıktan sonra beş dakika da o vidaları yerine takmak için harcamanız gerekir, biliyorsunuz. Tamir sırasında kameralı cep telefonunuzu yanınıza alıp çeşitli aşamalarda fotoğraf çekmenizi öneririm. Sonra “Bu kabloyu nereden sökmüştüm? Bu kırmızı kablo ters mi düz mü?” gibi düşünüp durmazsınız böylece. Ayrıca söktüğünüz vidaları nereden söktüğünüzü de unutmayın. Mıknatıs özelliği olan iyi bir tornavida kullanın.



Kumandalı aracınızı dışarıda, evinizde uzakta kullandığınızda ufak tefek problemleri halledebilmek için yanınızda ufak bir alet çantası bulundurmanızda fayda olabilir. Tornavida, çeşitli vidalar, yedek parçalar, yapıştırıcılar vb. bu çantada bulunabilir.

Daha söylenecek çok şey var ancak giriş için bunlar yeterli olsa gerek. Model Araba Delisi’nden şimdilik bu kadar. Yine de yazmayı unuttuğum bir şey varsa lütfen yorum bırakmaktan çekinmeyin.

Tavsiye Yazılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...