14 Ocak 2013 Pazartesi

27 MHz ile 40 MHz kumandalar arasındaki farklar nelerdir?

Kumandalı oyuncak araçların kutularında ya da kumandaların üzerinde 27 MHz ya da 40 MHz yazdığını görebilirsiniz. "Rakamı yüksek olan daha iyi olmalı" diye düşünüp yanılmayın. Bunun anlamı ikisinin farklı frekanslarda olduğudur. Yani iki kumanda birbiri ile çakışmaz. İki farklı frekansta olan iki oyuncak arabayı aynı anda kullanabilirsiniz.



Bu konunun yeni başlayanlar tarafından merak edildiğini ve çeşitli şekillerde sorulduğunu gördüğüm için yazmaya karar verdim. Soruyorlar: "40 MHz daha mı iyi çeker?" Hayır. "40 MHz arabalar daha mı hızlıdır?" Hiç alakası yok. 40 MHz'in teknik olarak "daha" olduğu tek yön, aynı frekans içerisinde daha fazla kanala (30 kadar kanala) izin vermesidir. Ancak bunun da pratikte size pek bir faydası olacağını düşünmüyorum. Çünkü piyasada bulunan oyuncak arabaların çoğu sadece 27 MHz üzerinden çalışıyor, arada bir birkaç kanal seçeneği sunanlar görülebiliyor. 40 MHz ise daha nadir bulunuyor. Profesyonel RC araçlarda ise 2.4 GHz kumandalar kullanılıyor.



Karıştırdık mı? Basitçe anlatayım. Çocuğunuza bir uzaktan kumandalı oyuncak araba alacaksınız. Önce Model Araba Delisi'nde incelemesi var mı diye bakarsınız :) Ardından, eğer tek başına oynayacaksa, beğendiğiniz herhangi bir modeli alabilirsiniz. Eğer siz de onunla birlikte oynamak isterseniz, ona 27 MHz, kendinize 40 MHz alabilirsiniz. (MHz bilgisi kutunun üzerinde, kumandada ve arabanın altında yazar). Eğer dört arkadaş sokağa çıkıp arabaları yarıştırmak istiyorsa, ister 27 MHz, ister 40 MHz olsun farketmez, dört kanallı arabalar almanız gerekir (Örneğin MJX'in bazı araçları dört kanallıdır). Çünkü bütün araçlar aynı frekansta, aynı kanalda olursa, birinin kumandasından gaz verdiğinizde, bütün araçlar ileri gider. Çakışmayı önlemek için farklı frekanslar veya farklı kanallar kullanmak gerekir. Ya da 2.4 GHz sistemlere geçebilirsiniz ama o tip Hobby Grade araçların başlangıç fiyatı 200-300 TL'yi bulabiliyor.

Bu yazıyı beğendiyseniz şuna da göz atmak isteyebilirsiniz: Hangi kumandalı arabayı almalı? Oyuncak araçlar ile hobi sınıfı araçların genel farkları nelerdir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...