16 Mart 2013 Cumartesi

Syma / İnova S032G uzaktan kumandalı helikopter incelemesi (Bölüm 2)

Syma / İnova S032G incelemesinin birinci bölümünü okumak için buraya tıklayınız.

Bizim zamanımızda oyuncak helikopterler uçmazdı. Syma / İnova S032G model kumandalı helikopterimin ilk kez gökyüzünde yükseldiğini görünce nasıl hoşuma gitti anlatamam. Tabi o andan sonra bol bol araştırmaya başladım RC helikopter dünyasını.



Benim aldığım Syma / İnova S032G helikopter “orta boy” olarak sınıflandırılmış. Daha küçük model olarak Syma S107G; daha büyük model olarak ise S031G var. Doğrusu S107G’nin infrared (kızılötesi) kumandası olması ve açıkhavada kullanım için çok küçük olması beni orta boy modele, S032G’ye yöneltti. Daha büyük olan S031G modeli de çekici olmasına rağmen, öncelikle orta boy bir modeli denemek istedim. Aslında hata yapmışım. Neden mi?



Hata yapmışım, çünkü Syma S032G ev içinde kullanmak için büyük, dışarıda kullanmak için ise küçük. Evinizin en büyük odasında bile sağa sola çarptırmadan kullanmanız zor (Kullanmak derken, helikopteri sadece havaya kaldırmaktan bahsetmiyorum, keyif verecek şekilde kullanabilmekten bahsediyorum). Tabi eviniz şato gibiyse diyecek tek bir şeyim olabilir: Antikaları saklayın, kırılmasınlar :) Ya dışarı çıktığımızda? Syma S032G helikopterinizi açık havada kullanmak isterseniz, kesinlikle yaprak kıpırdamayan bir gün seçmelisiniz. Rüzgar varsa hiç şansınızı zorlamayın zaten. Hatta ağaçların dalları hafif hafif sallanıyorsa; yüzünüze hafif bir rüzgar vuruyorsa bile, boşuna uğraşmayın. Çünkü çok hafif bir esintinin olduğu günlerde bile Syma S032G’yi açık havada kontrol etmek zorlaşıyor.

Syma S032G’yi ev içerisinde ne kadar uğraştıysam kontrollü bir şekilde kullanmayı beceremedim. Hani havalanıyor, biraz da süzülüyor, tamam da; bunun dışında bir şey yapmak için alan dar geliyor. Sanırım ev için tavsiye edilen küçük model S107G’yi satın almalıymışım.



Üründen bahsedeyim biraz daha. Syma S032G’nin kutusundan kumandası, şarj aleti ve bir adet yedek parçası çıkıyor. Kumandası çok karmaşık özelliklere sahip değil ama, görünüşü güzel. En azından adi bir plastik parçası gibi durmuyor. Kumanda kızılötesi kumandalar gibi sorunlu değil, ama 2.4 GHz kumandalar gibi sorunsuz da değil. Benim aldığım model 27 MHz kumandaya sahip, sanırım 40 MHz olanlar da varmış. Bu arada, 40 MHz olunca daha iyi olmuyor, sadece frekans farklı oluyor. Kumandalar ile ilgili bir yazı yazmıştım, buradan okuyabilirsiniz: 27 MHz ile 40 MHz arasında ne fark vardır? (Okumak için tıklayınız).



Syma S032G’nin şarj aleti duvar tipi olanlardan. Yani helikopter kumandadan ya da USB’den şarj olmuyor, prize takıp şarj etmeniz gerekiyor. Şarj aletinin üzerinde bir LED ışık var ama bu ışık alet şarj olurken yanmıyor. Bozuk zannetmeyin, bir sorun yok, sadece mantığı ters kurmuşlar. Şarj olurken ışık sönük duruyor, şarj tamamlandıktan sonra ışık yanıyor. Bu arada, helikopterin kullanma kılavuzunda bir uyarı var: Şarj etmeden önce açma kapama düğmesini KAPALI (OFF) pozisyonuna getirin ve 50-60 dakikadan fazla şarj etmeyin diyor. Bir seferlik şarj ile helikopterinizi 8-10 dakika kullanabiliyorsunuz. Eğer helikopter yükselmekte zorluk çekiyorsa pili şarj etmenin zamanı gelmiş demektir. Yedek pil bulabilirseniz pil kapağını açarak pilini değiştirebilirsiniz. Yani yanınızda şarj edilmiş iki pil taşırsanız daha uzun süre kullanmanız mümkün.



Şarj işlemi tamamlandıktan sonra, RC helikopterinizi ilk kez uçurmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Öncelikle, etrafta küçük çocuklar olmamasına dikkat edin lütfen. Ayrıca kırılabilecek diğer değerli eşyaları da kısa bir süreliğine kaldırmanızda fayda var. Helikopterinizi düz ve geniş bir zemine koyun. Yakınlarında hiç bir şey olmasın. Kumandanızdaki sol kolu en aşağı pozisyona getirin. Kumandayı açın. Helikopterin açma kapama düğmesine eliniz pervanelere gelmeyecek şekilde uzanıp AÇIK (ON) pozisyonuna getirin. Helikopterden biraz uzaklaşın. Dikkat: Kumandanın sol kolunu ASLA birden bire en üst pozisyona getirmeyin! Çok yavaş bir şekilde, adım adım yükseltin. Belli bir noktayı geçtikten sonra helikopterinizin yükselmeye başladığını göreceksiniz. Eğer öne ya da arkaya kayıyor gibi olursa sağ kolu kullanarak aksi yönde güç verin. Yüksekliği fazla arttırmadan, yavaş hareketlerle helikopterinizi hareket ettirmeye başlayın. Bol bol pratik yapın. İçeride avizelere, dışarıda ağaçlara dikkat edin. Yoksa aşağıdaki gibi takılı kalabilir helikopteriniz. Yüksek bir dalda kalırsa helikoptere veda edebilirsiniz.



Syma S032G oyuncak sınıfı bir helikopter. 3 kanallı, yani aşağı-yukarı, ileri-geri hareket edebiliyor ve burnunu sağa-sola döndürebiliyor. 4-5 kanallı helikopterlerde başka hareketler de yapılabiliyor, ancak 3 kanal başlangıç için yeterli. Coaxial denilen bir pervane sistemine sahip. Bu tip helikopterlerde aksi yönlerde dönen iki adet pervane bulunuyor. Bir de GYRO (Gyroscope) özelliğine sahip. Bu da helikopterin dengede durmasına yardımcı olan bir sistem. Kumandanın üzerinde bir düğmesi var, buna bir kere basarsanız Syma S032G biraz daha hızlanıyor. Dış mekan için bu ayarı tavsiye ediyorlar.



Adı oyuncak olsa da bu helikopterler çok tehlikeli olabiliyor. Pervaneler vücudunuzda herhangi bir yere gelirse canınızı ciddi olarak yakabilir ve derinizi tahriş edebilir. Kutu üzerinde “14 yaşından büyükler içindir” şeklinde bir uyarı var. Ev içinde yaralanmalara ya da vazoyu falan devirerek maddi hasara yol açma ihtimali var. Dış mekanda da rüzgarın etkisiyle bir anda kontrolden çıkıp insanların ya da otomobillerin üzerine düşme riski var. Bu bir şaka değil! Hafif esintili bir günde bile bir anda ne kadar yükselip kontrolden çıkabileceğini ben şahsen gördüm. RC arabalardan çok daha dikkatli kullanmak gerekiyor yani. Dolayısıyla ilk denemelerinizde geniş ve boş bir alanda olmanızı tavsiye ederim.

Ayrıca, çocuklarınıza alıyorsanız lütfen onları öncelikle RC helikopterleri iyi ve sorumlu bir şekilde kullanma konusunda güzelce eğitin. Birlikte pratik yapın. Çocuklarınızı helikopterle yalnız bırakmayın. Kendi başlarına ya da çok sayıda çocuğun olduğu ortamlarda oynamalarına izin vermeyin. Hele dışarıda kendi başlarına oynamaya kalkarlarsa gerçekten ciddi yaralanmalara sebep olabilirler.



Syma S032G dayanıklılık açısından fena sayılmaz. Hem ev içinde hem de dışarıda birkaç sefer düşürdüm. İniş takımlarına ait bir plastik parçası kırıldı sanırım, ya da aldığımda kırıktı bilemiyorum. Ama önemli bir hasar değil. Benden daha dikkatli kullanırsanız herhangi bir sorun yaşamazsınız sanırım.

Sonuç olarak, Syma / İnova S032G “orta boy” helikopter ne ev için, ne de açık hava için ideal değil. Eğer rüzgardan etkilenmeyen geniş bir kapalı alan bulabiliyorsanız, ne âlâ. Ya da evinizin yakınında hiç rüzgar esmiyorsa, sorun yok. Ama yeni başlayacaklara tavsiyem daha küçük bir helikopter alıp, ev içinde biraz kullanmaları yönünde olacak. Daha sonrasında ise S032G’yi tamamen atlayıp dış mekanda kullanıma uygun daha kuvvetli bir helikopter düşünebilirsiniz.

Bakalım; belki Syma’nın diğer modellerini de alıp dener, incelemesini Model Araba Delisi’ne yazarım.

Bu incelemenin birinci bölümünü okumak için buraya tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...