Uzaktan kumandalı araba almak istiyorsanız oyuncak araçlar ve hobi sınıfı araçlar arasındaki genel farkları bilmenizde fayda var.
Oyuncak uzaktan kumandalı araçlar önceden belirlenmiş tek bir hızda giderler. Auldey gibi bazı üreticiler iki farklı hız seçeneği de sunuyor. Ama hobi sınıfı araçları istediğiniz hız ayarında sürebilirsiniz. Kumandasından ne kadar basarsanız o hızla giderler.
Oyuncak araçların tekerleri belirli bir açıyla dönmek üzere sabitlenmiştir. Hobi sınıfı araçlarda ise istediğiniz açıyla dönebilirsiniz. Alışveriş sitelerinde baktığınızda bu tip araçların özellik listesinde "Dijital Oransal Kumanda" ya da "Dijital Proportional Kumanda" yazar.
Oyuncak RC araçların motorları pek güçlü değildir. Çimende, engebeli yerlerde, eğimli yerlerde gitmekte zorlanabilirler. Hobi sınıfı araçlar ise daha güçlü motorlara sahiptir. Off-road araçlar pek çok yüzeyde gidebilirler (Aracın diğer özelliklerine göre değişir elbette). Aslında oyuncak araçların çok da hızlı gitmemesi tercih edilir, zira çok hızlı gitselerdi çocuklar oynarken birbirlerine zarar verebilirlerdi. Çocuğunuz için hobi sınıfı bir araç satın almayı düşünüyorsanız, nerede, kiminle oynayacağını düşünmenizde fayda var.
Oyuncak RC araçların yedek parçası yoktur. Bir parçası kırılırsa söküp yenisini takma ihtimaliniz yoktur, yenisini almanız gerekir. Hobi sınıfı RC araçlarda ise yedek parçalar -eğer Türkiye'ye getiren birileri varsa- bulunabilir, kırılan parça değiştirilebilir. Hatta daha sağlam malzemelerden yapılmış parçalar satın alınabilir. Ancak parça değiştirme işi biraz emek ister. Parçaların çok da ucuz olmayabildiğini de eklemek lazım.
Oyuncak araçlar çok hızlı gitmedikleri ve hassas parçalardan yapılmadıkları için biraz daha dayanıklı olabiliyorlar. Elbette bu markasına bağlı. Bu aralar her şey Çin malı ama, Çin'den gelenler de farklı kalitelerde oluyor biliyorsunuz. Yine de oyuncak araçların yavaş olmaları alabilecekleri hasarı sınırlıyor.
Oyuncak araçları modifiye etmeniz, motorunu, pilini, tekerini daha iyileri ile değiştirmeniz pek mümkün değildir. Hobi sınıfı araçlarda ise bu daha kolaydır. Ancak para ve emek gerektirir.
Oyuncak araçların pilleri daha uzun süre dayanabilir. Hobi sınıfı araçlarda 25 dakikadan sonra piliniz muhtemelen biter. Eğer hızlı şarj eden bir şarj aletiniz yoksa şarj için birkaç saat beklemeniz gerekebilir.
Hobi sınıfı RC araçlara LiPo piller alıp daha yüksek performans elde edebilirsiniz. Ama LiPo piller kesinlikle çocuklara göre değildir. Yanlış kullanımda patlama veya yangın çıkarma riskleri vardır. Oyuncak araçların pilleri ise genellikle NiMH şarjlı piller ya da kalem pillerdir, daha güvenlidir.
Oyuncak uzaktan kumandalı araçlar sürprizlerle dolu olabilir, ama olumsuz bir şekilde. Dış görünüşü süper olan, kocaman tekerleri olan bir kumandalı araba alıp kaplumbağa hızında gittiğini ve dönebilmek için basketbol sahası kadar alana ihtiyaç duyduğunu fark edebilirsiniz. Hobi sınıfı araçlarda da sürprizler olabilir elbette, ama hiç değilse yaygın olarak incelemeleri yazılır, bunları okuyarak araçların kalitesini öğrenebilirsiniz. Oyuncak arabalar üzerine ise inceleme yapan Model Araba Delisi dışında bir site bilmiyorum.
Oyuncak araçlarda kumanda genellikle 27 ya da 40 MHz oluyor. Kimilerinde de dört farklı kanal seçilebiliyor. Hobi sınıfı RC arabalarda ise artık çoğunlukla 2.4 GHz kumanda sistemi bulunuyor. İstediğiniz kadar aracı aynı anda kullanabiliyorsunuz. 2.4 GHz olmayan eski tip hobi sınıfı RC araçları satın almayın zaten.
Oyuncak araçların kumandaları ile hobi sınıfı araçların kumandaları dış görünüş olarak da birbirinden farklı oluyor. Hobi sınıfı araçların kumandaları genellikle kocaman oluyor. Bazı oyuncak araçlarda da kumanda profesyonel RC kumandalarına benzer görünüme sahip olarak üretiliyor. Ancak oyuncaklar çoğunlukla çocukların küçük elleri göz önünde bulundurularak tasarlandığı için kumandalar da küçük oluyor. Aslında bu çok da kötü bir şey değil, çünkü böylece kumandayı taşıması kolay oluyor.
Oyuncak araçlar genellikle gerçek bir aracın küçük ölçekli modeli oluyorlar. BMW'nin, Ferrari'nin, Audi'nin kumandalı versiyonları oluyorlar. Hobi seviyesi araçlarda ise bu pek fazla olmuyor. Şahsen olmasını isterim ama, araba üreticilerine lisans parası vereceklerine biraz daha ucuza satmaları daha iyi oluyor. Bunun bir sebebi de, oyuncak araçların çocuklara yönelik olması, hobi araçlarının ise performansı daha ön planda tutan kişilere yönelik olması.
Oyuncak araçların dış görünüş açısından bir artısı daha var: Güzel gözüküyorlar. Hobi sınıfı araçlarda önemli olan sürüş keyfi ve performans olduğu için dış görünüşe pek fazla önem verilmiyor. Oyuncak araçlarda farlar ve stop lambaları da bulunuyor genellikle. Hobi sınıfı araçlarda ise ışıklara pek rastlanmıyor. Bazı modeller için ayrı olarak satın alma imkanı bulunuyor.
Oyuncak kumandalı arabalar genel olarak daha ucuzdur. Ama bazen de saçma sapan fiyatlara satılan araçlar oluyor. Küçücük motoru, uyduruk tekerlekleri, berbat bir kumandası olan oyuncak araçlar, sırf boyutları büyük diye 250-300 liraya satılabiliyor. Lütfen bunlara kanmayın. Oyuncak bir RC arabaya 100 liradan fazla vermeyin. Hatta onu bile vermeyin bence. Aynı arabayı 45 liraya satan da, 80 liraya satan da var. Bu nasıl iş? Kimi kazıklayabilirlerse herhalde. Hobi sınıfı RC araçlar da 200-300 liradan başlıyor, tamam, çok ucuz değil, ama o fiyata oyuncak arabalara göre çok daha hızlı ve keyifli bir araç alıyorsunuz. Ancak şunu da belirtmekte fayda var: Hobi sınıfı RC araçlar finansal bir risk. Sadece ucuz modeller değil, pahalı modeller de beklenmeyecek şekilde kolay bozulabiliyor, kırılabiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder